Türk-İş: Açlık sınırı ağustosta 19 bin 271 liraya çıktı
Türk-İş ağustos ayı açlık-yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.
Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19 bin 271 liraya yükseldi.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62 bin 772 liraya yükseldi.
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24 bin 962 lira oldu.
Temmuzda açlık sınırı 19 bin 234,43 TL, yoksulluk sınırı 62 bin 652,87 TL , bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24 bin 901,78 TL olarak gerçekleşmişti.
GIDA ENFLASYONU
Verilere göre, mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,19, 12 aylık yüzde 57,99, yıllık ortalama yüzde 77,66 olarak hesaplandı. Sekiz aylık değişim oranı yüzde 33,53 oldu.
TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Son üç ay da artış oranı yüzde 1 seviyelerinde gerçekleşen Açlık-Yoksulluk Sınırı bu ay da temel gıda fiyatlarının çoğunlukta sabit kalması ve küçük miktarlardaki artışlar nedeniyle yüzde 0,19 oranında hesaplandı.
Türk-İş Uzmanları tarafından ülke genelinde en çok tercih edilen süpermarketler ve Ankara’nın farklı semtlerindeki halk pazarlarına gidilerek hesaplanan açlık yoksulluk araştırması, geçtiğimiz Temmuz ayına göre 37 TL arttı.
Yılın ilk 5 ayında 3 bin 921 TL artış görülen Açlık Sınırında, (Ocak 2024(15.048 TL) – Mayıs 2024(18.969 TL)) son 3 ayda 292 TL artmış oldu. Yılın ilk beş ayında bütün ürünlerde sürekli ve yüksek miktarlarda gerçekleşen artışlar son üç ayda düşük oranlarda ve sınırlı
ürünlerde gerçekleştiği görüldü.”
Yılın ilk 8 ayında araştırma içerisinde bulunan temel gıda maddelerinden bazılarında görülen fiyat artış oranları şöyle açıklandı:
Yeşil Mercimek yüzde 20,59, Kırmızı Mercimek yüzde 24,03, Kuru Fasulye yüzde 12,06,
Nohut yüzde 20,54, Pirinç yüzde 16,74, Peynir yüzde 26,53, Yoğurt yüzde 24,98, Dana Eti yüzde 27,42, Kuzu Eti yüzde 36,99, Tereyağı yüzde 21,52, Baharat yüzde 26,30, Siyah Zeytin yüzde 24,14, Bal yüzde 23,35, Pekmez yüzde 24,01.