Halil Altındere’nin ‘Troya Video Üçlemesi’ Sergisi Ziyaretçilere Açıldı

Troya Müzesi, Troya Kazı Başkanlığı ve Çanakkale Bienali İnisiyatifi / CABININ işbirliğiyle ve Datassist Bordro Servisi’nin sponsorluğunda hayata geçirilen Halil Altındere “Troya Video Üçlemesi” sergisi, Troya Müzesi’nde görülebilecek. 

Sergi hakkında bilgi veren Troya Müzesi müdürü Rıdvan Gölcük şunları söyledi: 

Çanakkale’nin metal ustalarından katkı

“Halil Altındere’nin 2016 yılında Berlin ve Çanakkale Bienalleri kapsamında ürettiği, günümüzün göç olgusuna odaklanan “Homeland” videosu; sanatçının, Troya Atıyla ilk teması. Ardından gelen pandemi sürecini Troya yakınında geçiren Altındere, üretimlerine devam etmek için bir yandan Çanakkale’nin metal ustalarından, maket ve enstrüman yapımcısına bölgenin yerel becerileriyle etkileşime ve işbirliğine giren bir dizi heykel üretirken; bir yandan da bugünün bağlamıyla olduğu kadar geleceği hayal eden teknolojilerle de ilişkisi üzerinden komşusu Troya’nın hayal dünyasına yoğunlaştı. 

Sanatçı Utku Turan 3D uygulamalarını gerçekleştirdi

Sanat eserinin izleyicisiyle bir araya gelmesinin imkânsız hale geldiği pandemi ortamında kısa videolar ve dijital imgelerle üretimlerinin herkese ulaştırabileceği alternatif iletişim kanallarının olanaklarını da araştırdı. Altındere Troya üçlemesi için ürettiği videonun 3D uygulamaları için ise sanatçı Utku Turan ile işbirliği yaptı. Halil Altındere’nin bu son dönemdeki üretim mantığının kristalleştiği “Troya Video Üçlemesi”, Troya Müzesi’nin mimarisine, Troya ören yeri ve oradan da arkeolojik buluntular evrenine sızarak müze ziyaretçilerine özel bir karşılaşma yaşatmaya hazırlanıyor. 

Sergi Ekim sonuna kadar gezilebilecek

Üçlemenin ilk videosu “Yaşayan Heykel: Troya”da da rol alan Troya Kazı Başkanı Rüstem Aslan’a göre bugün dünyadaki birçok müze ya da ören yerinde olduğu gibi çağdaş sanat ve arkeoloji arasında ilişki kuran sanat üretimlerine alan açılmasına ihtiyaç var. Ziyaretçilerin bağ kurmakta zorlandığı, günümüzden kopuk, zamanda donmuş nesneler dünyasının hem sergileme hem de anlatım açısından çağdaş sanat üretimleri aracılığıyla kendini güncelleyeceğine inanıyor. 29 Ağustos 2023 Salı gününden itibaren açılan sergi, 2 ay süreyle Troya Müzesi’nde görülebilecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir