2024’ün en kaliteli müzik dinleme servisleri
Ancak, müzik akış hizmetleri alanı oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Her bir servis, kapsamlı müzik kütüphaneleri ile her düşünülebilecek sanatçıyı, albümü, çalma listesini ve podcast’i sunuyor. Tüm bu içerikler, şarkı sözleri, çevrimdışı indirmeler, yapay zeka DJ’leri, yüksek çözünürlüklü ses formatları gibi özelliklerle ve birçok farklı arayüz tasarımıyla kullanıcılara ulaşıyor.
Hangi müzik akış servisinin sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olmak için, abonelik maliyeti, kullanıcı deneyimi ve parça kalitesi gibi kriterlere odaklanarak en iyi müzik akış hizmetlerini bir araya getirdik. Hadi başlayalım.
Spotify
Spotify, müzik denildiğinde akla gelen en tanınmış markalardan biridir. 2006 yılında piyasaya sürülen platform, dünya çapında kullanılabiliyor ve 100 milyondan fazla şarkıya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Spotify, dünyanın en büyük podcast platformudur. İster iPhone, ister Google Pixel, bir laptop veya arabanızda olun, Spotify’ın donanımınızla uyumlu olma ihtimali oldukça yüksektir.
Müzik arşivinin ötesinde, Spotify birçok farklı abonelik seçeneği sunuyor; bunlar arasında bireysel, aile ve öğrenci planları, yanı sıra reklamlarla desteklenen ücretsiz bir versiyon bulunuyor. Spotify Premium kullanıcıları ayrıca sınırsız parça atlama, 320kbps ses kalitesi ve beş cihaza kadar 10.000 şarkıya kadar çevrimdışı indirme imkanı elde ediyor. Şirket, kullanıcı arayüzünü donanım türünden türüne tanıdık ve güvenilir tutmakta da oldukça iyi.
Spotify ayrıca paylaşım konusunda da mükemmel. Facebook ve Instagram gibi sosyal platformlarla entegrasyonlar sayesinde, arkadaş çevreniz ne dinlediğinizi görebilir. Hatta şarkıları başkalarıyla paylaşma ve hep birlikte eklenebileceğiniz ortak çalma listeleri oluşturma seçeneğiniz bile var. Alexa, Google Assistant veya Siri ile müzik dinlemeyi seviyorsanız, Spotify’ın hemen hemen her akıllı ekosistemin büyük bir parçası olduğunu bilmekten memnun olacaksınız.
Peki, servis nerede zorlanıyor? Öncelikle parça kalitesi. Tidal ve Qobuz gibi yüksek çözünürlüklü ses üzerine büyük bir vurgu yapan platformların aksine, Spotify’ın parçaları 320kbps ile sınırlı, bu da sadece en eleştirel audiophilerin fark edeceği bir detay. Ancak, tonlarca tür, çalma listesi ve eğlenceli sosyal özellikler sunan bir müzik akış servisi arıyorsanız, Spotify sizin için en iyi seçenek olacak.
Apple Music
Apple Music, Apple’ın 2000 yılında başlattığı iTunes adlı küçük bir platformdan dijital müziğe ilk adımını hatırlayanlar için, Spotify ve Tidal gibi rakiplerine güçlü bir rakip. Apple Music, kullanımı kolay, 100 milyondan fazla parçaya sahip büyük bir müzik kütüphanesi sunuyor, birden fazla platformda mevcut ve hatta yüksek çözünürlüklü dinleme seçenekleri bile sunuyor.
Apple Music, birçok abonelik seçeneğinden birine kaydolmadan önce suları test etmenize olanak tanır. Bir aylık ücretsiz deneme süresiyle, araziyi iyi bir şekilde keşfetmek için bolca zamanınız olacak, bu sürenin sonunda ise aylık abonelik ücreti ödemeniz gerekecek; öğrenciler için 6$, bireysel plan için 11$ ve aile planı için 17$.
Her seviye, tam oynatma kontrolleri, dinleme alışkanlıklarınıza dayanarak önerilen müzik ve telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarınız için güzel görsel ikramlar erişimi sağlar. Albüm kapaklarının içine dalabileceğiniz, şarkı sözlerini satır satır takip edebileceğiniz ve şarkıları ve sanatçıları bulmayı kolaylaştıran sezgisel arama araçlarından bahsediyoruz.
Parça kalitesi söz konusu olduğunda, Apple’ın sesi, Spotify’ın 320kbps sınırını açık ara aşan, kayıpsız ALAC parçaları ile 24-bit/192kHz’e kadar çıkabiliyor. Apple Music, çözünürlüğü 256kbps’ye kadar çıkan daha küçük AAC formatını kullanır ve birçok parça ve albümü Dolby Atmos’ta sunar, ki Apple bunu Mekansal Ses olarak adlandırır. Ve arkadaşlarınızla ve ailenizle parçaları paylaşabilmenize rağmen, Apple Music, Spotify’ın sunduğu sosyal entegrasyonları sunmuyor.
Eğer iPhone, iPad, MacBook ve Apple TV gibi cihazların tasarımı ve kullanıcı arayüzüne aşina iseniz, Apple Music’i kullanırken kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Hem masaüstü hem de mobil arayüzler temiz, basit ve gezinmesi kolay, ihtiyacınız olan her şey parmaklarınızın ucunda. Ayrıca, yerel Apple Music desteği sunan Sonos ve Apple’ın HomePod’u gibi birçok akıllı hoparlör ve akıllı ekran da mevcut.
Tidal
Müzik akış hizmetleri, özellikle yüksek kaliteli ses deneyimi arayanlar için, son yıllarda popülerlik kazandı. Tidal, bu alanda öne çıkan isimlerden biri olarak, mükemmel ses kalitesine odaklanmasıyla tanınıyor. HiFi abonelik seçenekleri, kullanıcılara CD kalitesinde 16-bit/44.1kHz şarkılara erişim imkanı sunuyor. Daha da yüksek kalitede bir deneyim arayanlar için, HiFi Plus planı 24-bit/192kHz içeriğe erişim sağlıyor ve HiRes FLAC, Dolby Atmos, Sony 360 Reality Audio, FLAC ve Master Quality Authenticated (MQA) formatlarında müzikler sunuyor. Tidal’ın tüm sanatçıları ve albümleri yüksek çözünürlükte olmasa da, favori sanatçılarınızın arşivinde yüksek çözünürlüklü parçalar bulma ihtimaliniz yüksek.
Tidal, videolar ve canlı yayınlar gibi ek içeriklere olan bağlılığıyla da dikkat çekiyor, bu da müzik deneyimini daha etkileyici hale getiriyor. Platform, sanatçıların oluşturduğu çalma listeleriyle de beğeni topluyor.
Çapraz platform uyumluluğu açısından Tidal, iOS ve Android cihazlardan akıllı hoparlörlere, akıllı ekranlara, akış cihazlarına ve hatta Sonos ve Harman Kardon gibi ses markalarının yerel AV desteğine kadar geniş bir cihaz yelpazesinde kullanılabilir durumda. Tidal’ın kullanıcı arayüzü, uygulamalardan masaüstü sürümlere kadar temiz, son derece gezinilebilir ve kişisel tercihlerinize bağlı.
HiFi Plus planı biraz pahalı olsa da, Tidal yeni üyelikler için ilk 30 gün ücretsiz deneme imkanı sunuyor. Platform ayrıca öğrencilere, askeri personellere ve ilk müdahale ekiplerine indirimler de sunuyor. Mükemmel ses kalitesi ve yetenekli kürasyon arıyorsanız, Tidal’ı denemelisiniz. Bu yüksek çözünürlüklü parçaları başka yerlerde bulmak zor olacak.
Qobuz
Tidal’ın en yakın rakiplerinden biri olan Qobuz, yüksek çözünürlüklü kataloga tam gaz devam eden başka bir müzik akış platformudur. Kayıpsız CD kalitesinde 100 milyondan fazla parçaya ve yüksek çözünürlüklü ses içeren 240.000’den fazla albüme ev sahipliği yapıyor. Qobuz, 16-bit/44kHz’ten 24-bit/192kHz’e kadar değişen yüksek kaliteli FLAC dosyaları kullanarak ses akışı sağlıyor, bu da gerçekten iyi bir ses kalitesi sunuyor.
Abonelik maliyetleri açısından Qobuz, ana rakiplerinden biri olan Tidal’dan biraz daha ucuz. Ayda 11$’lık Studio planı, çevrimdışı dinleme ve ekstra içerikle dolu güzel bir mobil ve masaüstü arayüzü içerir. Bu, sanatçı biyografileri, incelemeler, özellikli yazılar, nasıl yapılır kılavuzları ve daha fazlasını içerir. Ayda 15$’lık Sublime planı, birçok yüksek çözünürlüklü satın alımda %60’a varan indirim sunar.
Amazon Music
Amazon Music, özellikle Amazon’un yıllık 139$’lık Prime üyeliğine (veya ayda 15$) zaten para ödeyenler için benzersiz bir akış seçeneğidir. Amazon Music Unlimited için Prime üyesi olmayanlara göre daha ucuz bir abonelik sunar ve Amazon Music Prime, Amazon Prime üyeliğinize dahildir ancak yalnızca karışık modda çalma ve yüksek çözünürlüklü parçaları dinleyememe gibi sınırlamaları vardır.
Deezer, Spotify ve Apple Music gibi rakiplerinden daha büyük bir kütüphaneye sahip olmasına rağmen, Tidal ve Qobuz gibi platformlarda bulabileceğiniz üst düzey yüksek çözünürlüklü içeriğe ulaşmıyor. Ancak, Deezer kendi müziklerinizi yüklemenize olanak tanıyan nadir akış platformlarından biridir.
Her bir platformun sunduğu benzersiz özellikler, kullanıcıların kendi ihtiyaç ve tercihlerine göre en uygun akış hizmetini seçmelerine olanak tanır. Bu rekabetçi pazarda, her servis kendine has avantajlar sunarak müzikseverlerin dikkatini çekmeyi başarıyor.
YouTube Music
Son olarak, YouTube Music’ten bahsetmek gerekiyor. Google ve YouTube’un önceki ücretli servislerinin yeniden markalaşması ve birleşimi olan YouTube Music, müzikle ilgili her şey için tek durak noktanız. Aboneler, 100 milyondan fazla parça, podcast, sezgisel bir şarkı sözleri aracı, mükemmel çalma listeleri ve daha fazlasına erişim sağlayacak. Ancak, hemen belirtmek isteriz ki, YouTube Music parça kalitesini 256kbps ile sınırlıyor.
Bu, göz ardı etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Aslında, genel masaüstü ve mobil arayüzler söz konusu olduğunda YouTube Music’in çok şey sunabileceğini düşünüyoruz. Bir panelden diğerine geçmek hızlı ve kolay, dinlemek istediğiniz her şey genellikle “Ana Sayfa” ve “Kütüphane” sekmeleri altında yer alıyor. İlk sekme, dinleme alışkanlıklarınıza dayalı önerilen içeriğin merkezi iken, ikinci sekme tüm kişisel çalma listelerinizi, favori şarkılarınızı ve albümlerinizi ve diğer kullanıcıya özgü özellikleri barındırıyor.
YouTube Music’in yerel saat ve hava koşullarınıza göre senkronize olması da heyecan verici. Bu faktörler, platformun size önereceği müzik türünü etkiliyor.
Fiyatlandırma açısından, tek bir ücretli abonelik planı var: YouTube Music Premium. Bu ücretli katman, masaüstü ve mobil dinleme için reklamları kaldırıyor, çevrimdışı indirmeler sunuyor ve Smart Downloads adında tatlı bir özellik sağlıyor. Aktif edildiğinde, bu özellik YouTube Music’in favori şarkılarınızı, sanatçılarınızı ve albümlerinizi çevrimdışı dinlemek üzere otomatik olarak indirmesini sağlıyor ve hatta önerilen parçaları ve albümleri ekliyor.
Ve elbette, YouTube Music video içeriğiyle dolu. Bir şarkı veya sanatçı aradığınızda, resmi olarak lisanslanmış medyaya ve şarkıyı coverlayan YouTuber’ların videolarına, şarkı sözü videolarına ve daha fazlasına ulaşacaksınız.